top of page
AiColorize_1_20240113 (1) kopya.jpg

Uluslararası İlişkiler / International Relations - Türkiye Dış Politikası / Turkey's Foreign Policy

Beni Takip Edin !

  • X

Avrupa Neden “Hayır” Diyor?

  • Kemal İnat
  • 3 Nis 2017
  • 1 dakikada okunur

16 Nisan’da gerçekleştirilecek Anayasa değişikliği referandumu sadece Türkiye’de hararetli tartışmalara yol açmıyor. Avrupa siyasetinin de en önemli gündem maddelerinden birisini Türkiye’deki referandum çerçevesinde yürütülen tartışmalar oluşturuyor.

Türkiye’de yapılacak olan Anayasa değişikliği Avrupa ülkeleri ve Avrupa Birliği (AB) siyasetçilerini neden bu kadar ilgilendiriyor? Bu sorunun cevabına geçmeden önce bazı tespitlerin yapılması önemlidir.

Türkiye siyasetinin Avrupa’da bu kadar ilgi uyandırması yeni değildir. Türkiye’de yaşanan gelişmeler Avrupa için her zaman önemli olmuştur. Çünkü Avrupa’daki bazı ülkeler Osmanlı’nın son dönemlerinden beri Türkiye’yi Avrupa’nın nüfuz alanının bir parçası olarak görmüşler ve hatta Türkiye üzerinde hangi ülkenin ne kadar nüfuz sahibi olacağı konusunda sık sık mücadele içerisine girmişlerdir. 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında Osmanlı devleti İngiltere, Fransa, Rusya ve Almanya arasındaki nüfuz mücadelesinin konusu olurken, onun halefi olarak kurulan Türkiye Cumhuriyeti de İkinci Dünya Savaşı’na kadar Almanya ve İngiltere siyasetinin ilgi alanını oluşturmuş, savaş sonrasında oluşan iki kutuplu sistemde ise ABD’nin nüfuz alanında kalmıştır.

Soğuk Savaş sonrası dönemde AB’nin Türkiye üzerindeki etkisi giderek artarken özellikle Almanya’nın bu konuda öne çıkmaya çalıştığı ve ABD ile yarıştığı görülmüştür. Berlin Ankara üzerinde nüfuz kurmaya çalışırken AB’nin kurumsal yapısı ve Türkiye’nin AB ile ilişkilerini kullanması da söz konusu olmuştur.


Devamını okuyun...




Son Yazılar

bottom of page