Almanya bu riski neden alıyor?
- Kemal İnat
- 4 Haz 2016
- 1 dakikada okunur
Alman Parlamentosu (Bundestag) Perşembe günü kabul ettiği bir kararla, tarihçilerin açıklığa kavuşturması gereken bir konuyu siyaset düzlemine çekerek Türkiye ile Ermenistan arasında sorun olan bir meselenin çözümünü daha da zorlaştıran bir adım atmış oldu.
Bu kararla birlikte, 1915’te Osmanlı Devleti’nin topraklarında yaşayan Ermenileri zorla göçe tabi tutmasına yönelik politikasının bir “soykırım” olarak tanımlandığı ve bu olaylarda Alman devletinin de payının olduğu kabul edilmiş oldu. Almanya’daki iktidar partileri olan Hristiyan Demokrat Birliği (CDU), Hristiyan Sosyal Birliği (CSU) ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ile muhalefet partileri Yeşiller (Grünen) ve Sol Parti (Linke) tarafından desteklenen söz konusu kararın oylamasında Başbakan Angela Merkel, yardımcısı Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier bulunmadılar. Bu politikacılar oylamaya katılmayarak Türkiye’nin tepkisini azaltmaya çalışsalar da, onların da söz konusu karara destek verdikleri biliniyor.
Şimdi Alman Parlamentosu’nun Ankara’yı çok rahatsız eden bu kararı neden aldığını anlamaya çalışalım. Bu çerçevede üç konuya değinmek yerinde olacaktır. Öncelikle Almanya’da yaşayan Türkiye kökenliler içerisinde Ankara’nın politikalarına çok olumsuz yaklaşan ve Almanya’nın Türkiye siyasetinin şekillenmesinde oldukça etkili olan bazı kesimlerin bu kararın alınmasında çok önemli bir rol oynadıklarının altını çizmek gerekir. Yeşiller tarafından gündeme getirilen bu tasarının hazırlanması ve kabulüne giden süreçte başta bu partinin eşbaşkanı olan Cem Özdemir olmak üzere Türkiye kökenli siyasetçilerinin önemli paylarının olduğu görülmektedir. Aynı şekilde Sol Parti içerisindeki Türkiye kökenli siyasetçilerin de söz konusu kararın kabul edilmesinde çaba sarf ettiklerini ifade etmek gerekir. Gerek Yeşiller gerekse Sol Parti’de aktif olan bu Türkiye kökenli siyasetçilerin, Türkiye’ye zarar verecek ve Türk-Alman ilişkilerinin kötüleşmesine yol açacak söz konusu karar yolunda çalışırken motivasyonlarının ne olduğunun anlaşılması için bu siyasetçilerin genel olarak Türkiye hakkında ne düşündüklerine bakmak faydalı olacaktır.
Devamını okuyun...